kosŠr
0 tťtel
0Ft
MIÉRT TERMESSZÜNK FEKETE BERKENYÉT?

1.Jól eladható termék, mert a gyümölcs ivólevek, szörpök, lekvárok, a gyümölccsel dúsított termékek (pl. joghurtok) piacán egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen jellegű termékek iránt. Másik kedvező tényező az, hogy a biotermesztésre alkalmas.
2.Jobbak a beltartalmi értékei, mint az ebbe a piaci szegmensbe tartozó gyümölcsöké.
Cukortartalma a legjobb, antocianin tartalma kiemelkedõen jó, tehát ipari felhasználása gazdaságosabb bármelyik versenytársáénál. C-vitamin tartalma szerint a második helyre sorolható, a fekete ribizli után, amelyet azonban sajátos íze miatt sokan nem kedvelnek. A hasonló zamatú áfonyával ellentétben, amely csak savanyú talajon termeszthetõ, a fekete berkenye oltványok szinte bárhol telepíthetők.
3.Termőképessége nem marad el egyik versenytársától sem. A fekete berkenye 5-14 t/ha, a bodza 4-11 t/ha, a fekete ribiszke 4-15 t/ha, az áfonya 5-6 t/ha termést ad hazánkban.
4.Gépesíthető a betakarítása, ha kis fácskává neveljük. Erre egy kisebb ágrázó gép megfelelő, de ha nincs pénz a gépvásárlásra, akkor a dr. Mónus Bertalan által a meggy betakarításában bevezetett kézi rázásos módszer teszi termelékennyé a szedést. Ennek az a lényege, hogy a kis termetű, etefonnal kezelt fákról kézi erővel lerázható a termés, a kiterített fóliára. A tisztítást egy nedves, ferde lemezen legurítva a gyümölcsöt, lehet elvégezni.
5.Növényvédelme nagyon egyszerű, hazánkban jelenleg nincs olyan kártevője, kórokozója, amely ellen védekezni kellene.
Gyomirtása könnyebb lehet, mint a ribizlié, ha törzses fácskává neveljük.
6.Biztonságosan terem, mert jó fagytűrő, középkései virágzású, és öntermékenyülése mostoha körülmények között is kielégítő.

dr. Gentischer Gábor
kertészmérnök
 
Info vonal: 0670-324-57-22
ÔĽŅ